Редовна практика на супермаркетите е да изхвърлят напълно годни продукти, които просто нямат добър търговски вид.

Като прибавим към тях и всички стоки с току-що изтекъл срок на годност, които заминават в боклука, започваме да разбираме защо светът губи над 1/3 от всичката произведена храна.

Кои са страните с най-устойчиво хранително производство

Кои са страните с най-устойчиво хранително производство

И къде е България в класацията

Именно този проблем е искала да поправи холандката Елзелинд ван Долвеерд още докато е била студентка. Тогава й се ражда идеята да работи над технология, която би позволила да рециклираме хранителните отпадъци и да ги превърнем отново в годна за консумация храна. 

Така Елзелинд успява да създаде метод, чрез който превръща непотребната храна в паста, която след това отново се преобразува в хубава храна посредством 3D принтер.

Студентският проект лека по лека се е превърнал в компания на име Upprinting Food, която холандката развива с помощта на съмишленици и дори е спечелила награда за най-добър еко проект. 

Идеята ни се струва повече от страхотна и пожелаваме на Елзелинд успех в популяризирането й.