Бившият национал на Англия и играч от "Уест Бромич " Джеф Асъл умира през 2002 г. от Алцхаймер и последствията от мозъчна травма 10 години, след като прекратява футболната си кариера. Преди дни дъщеря му Доун призова лекарите да изследват по-задълбочена връзката между мозъчните травми и практикуването на удари с глава във футбола.

Хронична травматична енцефалопатия - така нарича "футболната" болест д-р Бенет Омалу. Състоянието има дълготрайни ефекти и е причинено от повтаряеми удари с глава.

"Няма логика в това да посрещнеш обект, летящ с висока скорост, с главата си", обяснява д-р Омалу и заявява, че тази практика е меко казано опасна.

Той призовава ударите с глава твърдо да бъдат забранени за играчи под 18-годишна възраст, а в професионалния футбол използването им да бъде ограничено. 

Футболната легенда Пеле

Източник: GettyImages

Футболната легенда Пеле

Асъл не е единственият футболист, починал вследствие на усложнения от травмите на главата, причинени от играта.

Бившето крило на "Портсмут" Род Тайлър почина през април тази година от деменция. С диагноза "деменция" са легендите на "Ливърпул" Рон Йейтс и Томи Смит, световните шампиони от 1966 г. Ноби Стайлс, Мартин Питърс и Рей Уилсън, както и бившият капитан на "Селтик" Били Макнийл.

"Човешкият мозък "се носи" като балон в черепната кутия, когато ударите топка с глава, травмата е неминуема. Играта на футбол увеличава риска от това да страдате от мозъчна травма на по-късна възраст и да развиете деменция или хронична травматична енцефалопатия", категоричен е д-р Омалу. За момента футболните асоциации не са взимали мерки срещу опасностите от ударите с глава.