Отдавна мина времето, когато боксът беше основно мъжки спорт, защото в наши дни все повече жени избират да сложат ръкавици и да го практикуват. Изглежда, старите вярвания, които го определят като насилствена тренировка за мъже, вече са преодолени.

Човек може да си намери различни видове класове, като боксът се практикува на всяка възраст и от различни хора, включително и знаменитости като Тейлър Суифт, Дженифър Анистън и други.

Дженифър Анистън и боксът

Дженифър Анистън и боксът

И за тялото, и за мозъка

Тялото ни се тонизира и мазнините изчезват

Боксът е спорт, с който ще изгорим до 900 калории само за 50 минути и значително ще намалим процента на натрупаните мазнини в тялото. Но той не е просто кардио упражнение.

С всяка тренировка мускулната маса се увеличава, тъй като работят всички мускулни групи, но най-вече тези на ръцете (трудна област за жените), краката и корема. Чрез елиминирането на мазнините, докато тонизираме мускулите, времето за напредване се съкращава и оптимизира.

Снимка 381464

Източник: iStock

За да видим забележими резултати, не е необходимо да се практикува ежедневно, но е препоръчително да го направим средно три пъти седмично.

Повече адреналин и ендорфини

Благодарение на бокса, намаляваме стреса и напрежението, натрупани през деня. Освен това, когато го тренираме активно спорт с висока интензивност, се освобождават редица хормони, включително ендорфин.

Той функционира като естествен аналгетик и може да стимулира центровете за удоволствие на мозъка. Доказано е, че боксът е чудесен за антистресова терапия и помага да пазим негативните мисли далеч.

Подобрява точността и рефлексите

Докато силата на удара обикновено се измерва по време на спаринг и по крушата, ударите като нокаут се нуждаят от по-голяма точност. Ето защо ако се занимаваме редовно, всъщност работим и върху скоростта на рефлексите и гъвкавостта. Професионалните боксьори извършват специфични упражнения за подобряване на тяхната скорост на рефлекса.

Снимка 381463

Източник: iStock

С бокса през цялото време упражняваме и умствен контрол. Увеличаваме и капацитета на концентрация, за да постигнем целите си.

Увеличава самочувствието

Докато оформяме тялото си, придобиваме и знания за самозащита - нещо, което неизбежно ни кара да се чувстваме по-сигурни, увеличавайки доверието в нас самите.

С всеки следващ клас ще забележим и как уменията ни се подобряват по отношение на предишния и как напредваме стъпка по стъпка. А това ще ни накара да се чувстваме по-добре. По този начин и самочувствието ни ще расте - удар след удар.