Според ново проучване на Университета на Уоруик, тормозът между братя и сестри по време на детството, значително повишава риска от развитие на психиатрични заболявания, като шизофрения, по-късно в живота.

В първото проучване, изследващо взаимовръзката между тези две явления, са взели участие 3600 деца. Те попълнили специален въпросник по темата, когато били на 12 години, след което, когато навършили 18 години, преминали през стандартизиран клиничен преглед за установяване наличието на симптоми за психично заболяване.

Децата влизали в три категории: такива, които тормозят братята или сестрите си; такива, които са жертва на такъв тормоз и такива, които са както агресори, така и жертви.

Учените установили, че колкото по-често децата са участвали в тормоза, било то като жертва или насилник, или и двете, толкова по-голяма е вероятността да развият психично заболяване.

Снимка 340043

Източник: iStock

Децата, които били въвлечени в такова поведение няколко пъти седмично или месечно, се оказали два-три пъти по-предразположени към психоза. Но най-застрашени са жертвите на тормоз и тези, които влизат в ролята както на жертва, така и на насилник.

Още по-тежко е положението на децата, тормозени както от събратята си, така и в училище, като при тях рискът от психично заболяване е четири пъти по-голям.

Главният автор на статията, Слава Данчев, отбелязва, че проблемите в социалното общуване на тези деца може да са ранни признаци за заболяването, а не причина за него.

Учените съветват родителите и здравните специалисти да обръщат сериозно внимание на тези процеси, за да се опитат да ги предотвратят, преди да е станало твърде късно.