Живеем в материален свят, изкушения дебнат отвсякъде, а заплатата много често свършва доста по-рано от предвиденото. За спестявания и дума не става, когато в мола ни чакат нови колекции, а технологичните гиганти се надпреварват да пускат джаджи, от които нямаме нужда, но незнайно защо искаме да притежаваме.

Ако ни липсва финансова дисциплина, колкото и пари да взимаме, никога няма да ни бъдат достатъчни. Дали за да ни възпитат, или просто за да се противопоставят на консуматорското общество, последователите на една тенденция се множат постоянно.

No-Buy движението става все по-популярно в целия свят. Към него се присъединяват и блогъри, влогъри и инфлуенсъри, за да ни напомнят, че на годишна база харчим съществена част от приходите си за дрехи и обувки, които доста често се оказват импулсивни действия, а не наистина належащи покупки. Една от тях е Хана Постън, която публикува видео в YouTube, в което разказва за едногодишното си предизвикателство.

Вместо да оставяме големи суми по магазините и после да се чудим защо сме похарчили толкова много, последователите на движението ни предизвикват една година да не си купуваме нови дрехи и обувки, а да проявим въображение при използването на наличните. Ако имаме друга страст, като козметика или домашни потреби, това зависи и за тях.

Разбира се, това е доста сериозно обещание, с което малцина се съгласяват, още по-малко и успяват да изпълнят. Но да пробваме с по-кратък срок, като два-три месеца, ни звучи като добро предизвикателство, което ще ни помогне и да възпитаме положителни финансови навици.

Снимка 406721

Източник: iStock

Пазаруването ни струва не само пари, но и време и енергия, които можем да използваме за нещо много по-смислено. Да си признаем, че сме шопинг маниаци е също толкова сложно, колкото да си признаем, че имаме проблем с алкохола например. Но ако за известно време променим покупателните си навици, бързо ще осъзнаем, ако наистина нещо в начина, по който пазаруваме, не е както трябва. А след това сами ще се поправим, пише BBC.

Идеята за живот без излишни покупки е тясно свързана с друга тенденция - за подреждането на дома и изхвърлянето на всичко излишно, която кореспондира най-вече с гуруто Мари Кондо. Тя, както и много други, ни съветват да изхвърлим всичко, от което нямаме нужда. А подобно действие няма как да има ефект, ако продължаваме да купуваме и трупаме нови ненужни вещи.

Как да знаем дали купуваме истински зехтин

Как да знаем дали купуваме истински зехтин

69% от зехтина на пазара е соево или слънчогледово олио

Няколко месеца или година без покупки, на които принципно не можем да устоим, ще окажат благоприятно влияние не само върху финансите, но и върху психиката ни. Ще почувстваме контрол върху действията си, което няма как да не подобри настроението ни и да ни накара да се почустваме по-самоуверени.