Топ бодибилдърите съветват, че извайването на атлетично тяло е 30% тренировки и 70% хранене. Месото е сред най-важните храни за тях, тъй като е много богат източник на ценни протеини, витамини и елементи, които е трудно да си набавим в негово отсъствие. Но не и невъзможно.

Веганите категорично доказват, че месото и мускулите не са неразривно свързани, стига човек да е готов да отделя повече време и внимание на избора си на храна.

Снимка 315908

Източник: iStock

В отсъствието на месни продукти веганите залагат на растителни протеини и на храни като киноа, тофу и различни масла от ядки.

Защо фъстъченото масло е супер храна

Защо фъстъченото масло е супер храна

Висока хранителна стойност и многобройни ползи за организма

Ядките и зърнено-бобовите храни (боб, леща, нахут, соя и грах) са основен източник на протеин веган бодибилдърите, който съпътства почти всяко ястие. Тези храни съдържат и високи нива на цинк и желязо - ключови при възстановителните процеси в тялото, и присъстват в големи количества в месото.

Снимка 335028

Източник: iStock

Различните видове семена (от сорта на лен, коноп и чия) също са неизменен момент от веган фитнес диетата и още един страхотен начин за набавяне на качествени протеини и фибри.

Снимка 304418

Източник: iStock

Тук е моментът да споменем и спанака, като най-добър приятел на веган бодибилдъра - източник на калций, магнезий, протеин и няколко вида витамини. Всички зелени салати, за които се сещате, също са добре дошли, а зелето, карфиолът и броколите са отличен избор, ако салатите и ядките не ни засищат.