От икономическата война между Китай и САЩ, през нестихващите военни действия в Близкия изток, до протакващия се вече три години Брекзит, светът е обхванат от политически кризи, които могат да окажат влияние върху най-различни аспекти от живота на всички ни.

Проучвания на Mental Health Foundation, проведени през последните две години в САЩ и Великобритания, свидетелстват за това, че политиката има пряк ефект върху психологическото здраве на хората, който може да се прояви в завишени нива на стрес, тревожност и промени в храненето и съня.

Оказва се обаче, че това не е изчерпателен списък на потенциалните ментални неразположения, причинени от политическа нестабилност.

Вчера британският Independent разказа за първия случай на психоза, граничеща със симптоми на шизофрения, причинена от нестихващите проблеми около излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Снимка 445884

Източник: iStock

Става въпрос за мъж от смесен произход, който е започнал да изпитва психологически проблеми още при съобщаването на резултата от референдума през 2016 г., чрез който бе взето решението за Брекзит.

Малко след оповестяването на резултатите, мъжът е започнал да изпитва силни чувства на срам от това, че е британец, и е спрял да излиза от дома си от страх, че може да бъде нападнат.

В следващите седмици и месеци състоянието му рязко се е влошило, като съпругата му е споделила с личния лекар на семейството, че мъжът й вярва, че новините по радиото и телевизията са адресирани специално до него.

Снимка 445883

Източник: iStock

Мъжът е бил приет в болница, където е получил диагноза за психоза със симптоми на остра шизофрения.

По време на престоя си там той многократно се е опитвал да издълбае с ръцете си дупка в пода, за да "се махне от това място", като под "място" се разбира държавата, а не болницата.

По данни на Independent, в продължение на две седмици мъжът е бил под наблюдение и медикаментозно лечение, след което е бил освободен, но периодичните консултации с лекарите му продължават.