Две каузи, обединени в едно, това е плогингът. Новата скандинавска мода, която постепенно превзема света. С грижа за околната среда и за нас самите, този термин всъщност включва две много прости действия.

Тичаме из квартала със спортен екип и чувал за боклук в едната ръка. Докато горим калории, събираме пластмасовите отпадъци, които някои преди нас е поверил на природата да разгражда стотици години.

Звучи супер, нали?! Снимки на фенове на джогинга, които ги е грижа и за природата, могат да се намерят още от преди две години. Но в последно време плогингът набира все повече популярност не само в скандинавските страни.

Проблемът с огромните количества пластмасови отпадъци е повсеместен, а новата мода при спортуването на открито е страхотна идея за съвместяване на две дейности в една. Иначе кога бихме излезли на целенасочена разходка с цел да чистим боклуци?

А така и мотивацията за сутрешен крос е по-голяма. Особено с идеята след това да се похвалим не само колко километра сме изтичали, а и колко много пластмасови отпадъци сме събрали. Междувременно, ще направим и доста клякания, за да съберем отпадъците от земята.

Дори вече е създадено приложение Plastic Patrol, което позволява да маркираме местата, които сме изчистили по време на тренировка, и да покажем как са изглеждали преди и след.

Манията по плогинга вече превзе Франция, Англия и други европейски страни, пише Telegraph. В България със сигурност се нуждаем от подобна кауза, около която да се обединим. И за наше добро, и за това на природата.