Тай Чи се практикува от много години, но напоследък започна да придобива все по-голяма популярност.

Какво всъщност е тай чи? Това е форма на бойно изкуство, произхождащо от Китай. Официалната теза възприема за основател на това бойно изкуство Джан Санфън през 12 век. Тай Чи е практика свързана с вътрешното общуване и духовната енергия.

Тай чи е продължителна тренировка на плавни движения, за разлика от повечето други бойни изкуства, което я прави идеална както за млади, така и за по-възрастни хора.

Някои практикуващи изпитват трудности при усвояването на уменията, защото макар че се използват движения от бойните изкуства, те се извършват без гняв и враждебност. Фокусът на практикуването на вътрешното бойно изкуство идва от китайската философия и означава "юмрукът на великия предел".

Снимка 351942

Източник: iStock

Бойните техники изцяло зависят от вътрешния покой. При тренировките се използват упражнения за двойки и бойни приложения на всяко едно от движенията, заложени във формата.

Психологически ефект

Тай чи е отлична форма на релаксация, но също така подмладява ума, духа и тялото ни. Проучване, публикувано в BMC Complementary and Alternative Medicine, установява че при практикуването на тай чи редовно, се намалява стресът и безпокойството. Изследването доказва, че тренировката също така увеличава самочувствието на хората.

Физически ползи

Въпреки че хората тренират тай чи, за да облекчат стреса и други психологически проблеми, китайското бойно изкуство натоварва и физически, и е идеален спорт за онези, които се опитват да загубят или поддържат определено тегло.

Снимка 382900

Източник: iStock

Две от най-значимите физически ползи са, че тай чи помага за гъвкавост и баланс. Тъй като движенията се извършват по-бавно, ни позволяват да разтегнем тялото, както и да се съсредоточим върху това да останем на едно място, когато е необходимо. Тай чи влияе отлично и на нашите кости.

Според TheRichest редовните тай чи упражнения спомагат за натрупване на повече мускулна сила, която съдейства за оформяне на по-релефно тяло.