Повечето от нас са преживяли поне една ушна инфекция в първите си три години на този свят, а посещенията при УНГ специалистите за мнозина са сред най-неприятните спомени от детството.

С развитието на технологиите обаче подобни визити в специализирани кабинети ще станат все по-голяма рядкост, тъй като смартфоните ни скоро ще служат като напълно легитимни диагностици.

Учени от университета във Вашингтон са разработили първото по рода си мобилно приложение на име EarHealth, което успява да разпознае инфекции в ушите с 85% акуратност.

Технологията е базирана на огромен брой клинични изследвания, които са позволили на учените да създадат алгоритъм за идентифициране на наличието на възпалителен процес зад тъпанчето.

EarHealth използва говорителите и микрофона в смартфона ни, и малка хартиена фуния, за да постави диагноза.

Снимка 423635

Източник: University of Washington

Фунията се монтира в долната част на смартфона, а говорителите изпращат специални звуци до тъпанчето, наподобяващи птича песен.

Посредством микрофона на смартфона, приложението отчита по какъв начин звуците проникват в тъпанчето и се връщат обратно към устройството, и така преценява дали зад тъпанчето има течност, която служи като сигнал за възпаление.

Не се съобщава кога EarHealth ще се появи в Google Play и App Store, но добрата новина е, че ще бъде достъпно и за Android, и за iOS.