Детското здраве е тема с много въпросителни и с още повече спорни точки за всеки родител. Четем, интересуваме се, питаме, но винаги сме объркани от разнопосочните мнения на едни и други специалисти. Все пак, всеки от нас прави важния избор как да се грижи за детето си. Но е важно този избор да бъде информиран.

Някои родители са абсолютни педанти, когато става дума за хигиената на около бебетата. Всичко трябва да бъде стерилно, без никакви бактерии и потенциални алергени. Но мнозина лекари и изследвания се опитват да ги оборят с тезата за естествения имунитет, който се изгражда при среща с именно тези вредители.

Снимка 390244

Източник: iStock

И тук идва поредната доста интересна теза, подкрепена с доказателства. Алергиите са все по-често срещано заболяване в световен мащаб и могат да бъдат много по-сериозна заплаха за здравето, отколкото предполагаме. И докато алергените около нас непрекъснато се множат, какво бихме могли да направим, за да защитим едно крехко бебе от тях?

Просто да оближем бибероната му, след като е паднала на земята и преди да му я дадем отново. Звучи странно, нали? Със сигурност някои мами го правят, а добрата новина за тях (и може би не толкова добра за лудите на тема хигиена) е, че това действие е наистина полезно.

Снимка 390242

Източник: iStock

Според ново изследване, слюнката на майката и съдържащите се в нея вещества имат свойството да предпазват децата от алергии в най-ранна възраст. Установено е чрез тестове, че при бебетата, чиито родители почистват с уста биберонa, има много по-ниски нива на един протеин-недоброжелател, който причинява алергии.

Така се потвърждава идеята, че ранното излагане на бактерии помага на бебетата да изградят по-здрав имунитет. В нейна подкрепа са и заключенията, че децата, родени по естествен път, преминавайки през детеродния канал, където има множество бактерии, много по-рядко развиват алергии, пише CNN.

Разбира се, това не значи, че ако редовно почистваме със слюнка биберона на бебето си, то няма да развие алергии в по-късна възраст. Но, всe пак, рискът се редуцира до известна степен.

Синдромът на раздрусаното бебе

Синдромът на раздрусаното бебе

Детето има нужда от нежност, за да не плаче

А и не бива да подценяваме факта, че ако ние или детето сме болни (което е доста вероятно в този период от годината), болестотворните бактерии се пренасят лесно чрез слюнката