Сигурно почти няма човек, който да не се притеснява за килограмите и формата си, или поне да не иска да се храни сравнително здравословно. Понякога обаче се стига до крайности, а много от тях са предизвикани от разпространявани из интернет, но категорично неверни диетични съвети. Като тези по-надолу.

Не яжте нищо, което е бяло, кафяво или тъмнолилаво

Което означава да извадите от храненето си зеленчуци като карфиол, праз, чесън, гъби, картофи и плодове като банани и фурми. Оризът също категорично отпада от диетата. Някои хора пък смятат, че виолетовите храни - патладжани, черни домати и чушки, са отговорни за подуването на стомаха и ги избягват. Още една безсмислица - излишните газове могат да се появят поради много други причини, но не и защото сте хапнали домат.

Ако сте с наднормено тегло, не взимайте витамини

Една дама споделила, че вече не приема мултивитамини под формата на таблети, защото е достатъчно пълна и има всичко необходимо в тялото си. Това, че сте приели прекалено много калории обаче, съвсем не означава, че с тях идват и нужните витамини и минерали. Често именно хората с прекалени запаси от мазнини се нуждаят от хранителни добавки.

Снимка 324057

Източник: iStock

Морската сол е по-полезна от обикновената

Солта си е сол и, ако личният лекар или специалист по хранене ви е посъветвал да намалите приема й, тогава няма значение точно с каква подправяте ястията си. Различните видове сол (морска, хималайска, пресийска и т.н.) имат различно съдържание на минерали, което не променя натриевото съдържание.

Плодовете се ядат на празен стомах

А обяснението е, че така полезните вещества от тях се приемат най-лесно и плодовете не гният в стомаха. Диетолозите поясняват, че няма такова нещо като "гниене в стомаха". Освен това витамините обикновено се приемат през червата, а не през стомаха.

Снимка 324060

Източник: iStock

Двойна доза витамини за двоен ефект

Един личен лекар споделя, че негова пациентка и майка искала да дава по двойна доза витамини на децата си, за да са по-здрави. Прекаляването с хранителни добавки обаче може да има обратния ефект. Например витамини като А, D, Е и К са мастноразтворими и се складират в черния дроб, вместо излишното количество да се изхвърля с урината, както е витамин С например. А това означава, че могат да станат и токсични.

Не яжте едновременно храни от различни групи

По време на храносмилането организмът обработва различни видове хранителни вещества. Мит е, че трябва да разделяте протеините и въглехидратите, за да могат да бъдат усвоени добре. Напротив - при някои медицински състояния като диабет, е добре те да се комбинират, за да се предотврати бързото нарастване на кръвната захар.

Не яжте царевица

А обяснението е, че с нея се хранят преживните животни, за да наддават тегло. Човешката анатомия обаче е доста по-различна от тази на кравата. Освен това е важна не точно царевицата, а количеството, в което се приема. Всяка здравословна доза е полезна, особено когато е богата на фибри, каквато е царевицата.