Когато у нас е "люта" зима, както казват хората, е най-подходящото време да отскочите до някакво далечно и екзотично място, което разполага с бели плажове, коралови рифове, тюркоазени води, и дори с уникални артефакти от изчезнали цивилизации.

Екзотичните почивки са в посока Куба, Малдивите, Мавриций, Доминиканска република, Мексико, Тайланд, Сингапур, остров Бали и тн. Тук сме подбрали петте най-предпочитани дестинации от нашите сънародници, които инвестират в истинска лятна почивка през тази зима.

Снимка 272268

Виетнам - Екзотичната държава през последните години се превърна в желана дестинация не само заради богатата история, невероятната архитектура, историческите забележителности, екзотичните ястия, но и поради великолепните плажове, много от които очакват своите първи посетители.

Най-подходящите месеци за тропическа ваканция във Виетнам са от октомври до март, когато е сухо и топло. Много популярен е заливът Халонг, наричан "заливът на спускащия се дракон". Той е дом на над 3000 малки островчета, които са част от наследството на ЮНЕСКО. Заливът е един от най-красивите в света, а виетнамците го наричат осмото чудо на света.

Предпочитано място за отдих и тропическа наслада във Виетнам е остров Пху Куок (PhuQuoc), разположен по-близо до Камбоджа, отколкото до Виетнам. Чарът на ПхуКуок се дължи на безбройните му чисти, екзотични и пусти плажове, богатия подводен рай, тропическата джунгла, автентичните бит и култура. Тези, които търсят абсолютно усамотение и релакс, могат да наемат лодка и да отидат до архипелага Ан Той - раят за любителите на подводния свят, тюркоазените води и спиращите дъха залези.

Снимка 272269

Шри Ланка

Мавританските моряци го наричали "островът на удоволствията". Шри Ланка е  разположен в Индийския океан и представлява уникална смесица от културите на мюсюлманския свят и на европейските колонизатори. Заради множеството джамии, будистки храмове и пирамиди на светилища, създадени в чест на хиндуистките богове, ЮНЕСКО включва седем от забележителностите на острова в Списъка на световното и културно наследство. В Чайната на света, както е известен островът, от столетия се отглеждат над 6000 вида чай.

Шри Ланка предлага всичко, от което се нуждае съвременният турист - слънчеви плажове, спокойна атмосфера, древна културна, богат животински и растителен свят, тропически гори и разбира се, луксозни хотели. Островът се гордее с плажна ивица, дълга 1340 км.

Снимка 272270

Индонезия

Далечна Индонезия е островна държава, разположена в Югоизточна Азия и Океания между Индийския и Тихия океан. Тя се състои от над 17 500 острова, от които едва 6000 са населени. Балансът между екзотична природна среда, народни традиции и множество култури са превърнали Индонезия в магнит за туристите.

Безспорно остров Бали е един от най-популярните в света. Той е любима дестинация за тези, които търсят пълна почивка. Водите около белите плажове са идеални за гмуркане, а гъстите джунгли са дом на екзотични животни и тайнствени каменни храмове, които привличат авантюристите. Комбинацията от отлично географско местоположение, приятни целогодишни температури, дружелюбни хора, природни забележителности и многобройни луксозни СПА хотели, са превърнали острова в рай за търсещите хармония и спокойствие.

Друго много интересно място е Ява - това е е най-развитият остров на индонезийския архипелаг. Един от най-големите будистки храмове в Югоизточна Азия Боробудур се намира именно тук.

Друг набиращ популярност индонезийски остров е Ломбок. Белите девствени плажове и древната култура превръщат острова в дестинация с изключително обаяние.

Малайзия или "перлата на Южнокитайско море" е тропическа дестинация с благоприятен климат и температури през цялата година между 25 и 35 градуса, която се посещава годишно от над 2 милиона туристи. И това не е случайно - невероятната природа, множеството екзотични животни и растения, вечнозелените гори и непристъпни джунгли, безкрайните ивици плажове в над 200 райски острова, красиви природни феномени, преплитащи се култури - са даденостите, които правят Малайзия толкова привлекателна.

Снимка 272271

Остров Лангкави е сред най-популярните туристически дестинации, посещавана от немалко българи. 

Във водите на Южнокитайско море се намира третият по-големина остров в света - Борнео, чиято територия принадлежи на три държави - Малайзия, Индонезия и Бруней. Островът се слави с най-богатата флора и фауна на планетата. Тук ежегодно се откриват нови, непознати на науката растения и риби и именно тук могат да се зърнат застрашените от изчезване орангутани.

Филипини

Филипини са бленувана мечта за всеки любител на екзотиката, древната култура и впечатляващата природа. Държавата се намира в Тихия океан и се състои от над 7000 острова, а населението е около 100 милиона души. Ако обичате подводния свят и гмуркането е вашата страст, това е вашето място. В средата на морето Сулу се намира рифът Тубатаха - едно от най-добрите места за дайвинг в света. Боракай е островът във Филипини, който вероятно е най-известен с белите си пясъчни плажове, кристално чистата вода, възможностите за гмуркане и прекрасните залези.

Снимка 272272

Националният парк Пуерто Принцеса пък е истински природен феномен. Представлява огромна подземна река, която минава под варовикова планина в продължение на цели 8,2 км. От 1999 г. пещерната система, от уникални скални образования, както и подземната река и околните планини се намират под закрилата на ЮНЕСКО.