Глобите по испанското крайбрежие, както на Балеарските и на Канарските острови, са сериозни за българския джоб.

Например - пушенето на плажа, запазването на място, както и къпането при червен флаг може да струва на летовниците в Испания глоби до 1500 евро.

Пушенето на плажа на остров Гран Канария може да ви струва 450 евро, а къпането при червен флаг – около 1500 евро.

Риболовът без разрешение във водоемите на област Валенсия ще ви излезе още по-солен – в зависимост от нарушението, санкцията може да стигне до 90 000 евро.

Ако не контролирате кучето си по време на почивката в Ибиса, джобът ви може да олекне с до 3000 евро.

Плаж, предназначен за вашия домашен любимец, може да намерите в Бокабарранко (Лас Палмас, Канарските острови), Фигеретас (Ибиса, Балеарските острови), Ел Ринконин (Астуриас, континентална Испания), Йевант (Барселона, континентална Испания) и други места.

Но дори там кучето трябва задължително да бъде вързано на каишка, да носите документите му, да събирате изпражненията му и, разбира се, в случай на проблем, носите цялата отговорност за него.

Достъпът до плажовете в Испания е свободен и безплатен, но ако искате да се къпете голи, трябва да се информирате предварително за местата, определени за нудисти. В противен случай може да си навлечете гнева на останалите туристи или да рискувате да платите солена глоба.

Освен това няма как да си запазите място на първа линия на плажа само с разпъването на чадър или кърпи и да отидете да се почерпите с бира в близкото заведение.

В Сан Бартоломе де Тирахана (Гран Канария) например, поставянето на чадър с такава цел на плажните ивици на Маспаломас и Плая дел Инглес се наказва с до 750 евро.

Причината - според закона резервиране на такова парче пясък е незаконно, тъй като плажовете са за всички!

Пушенето на открити места в Испания не е забранено, но някои от провинциите се включиха в инициативата "Плажове без дим" и органите на реда следят стриктно за нарушители.

Например, в Моган (Лас Палмас, Канарските острови) – едно от първите места с абсолютна забрана за пушене, паленето на цигара може да ви струва 450 евро, пише nova.bg.

Безплатнто къмпингуване също не е позволено, както и паркирането на каравана на улицата.

В Сан Хавиер (Мурсия) може да ви глобят с до 1500 евро, ако оставите превозното средство повече от три дни на едно и също място.