От създаването на автомобила преди повече от век концепцията на регистрационните табели на автомобилите не е еволюирала кой знае колко. Това е на път да се промени, поне ако съдим по нова идея, идваща от Дубай.

Властите в емирството са решени да тестват нови "умни регистрационни табели", което според информация на BBC ще се случи още през следващия месец. От местната управа смятат, че монтирането на дигитални номера на колите ще подобри времето за реакция при спешни случаи, когато шофьор е катастрофирал или автомобил е бил откраднат.

От друга страна, електронните регистрационни номера ще улеснят както собствениците на автомобили - при подновяване или смяна, така и работата на системите за магистрални такси, платено паркиране и други подобни.

Идеята обаче има и няколко тъмни страни.

По план в табелите трябва да бъде вграден GPS предавател, което подбужда известни притеснения относно личното пространство на шофьорите.

Друг проблем е, че номерата могат да бъдат сменяни дистанционно от контролните органи, което пък означава, че системата може да бъде хакната и използвана за престъпни цели.

Предизвикателство пред технологията със сигурност ще са и климатичните условия, особено в Дубай, където температурите понякога надхвърлят 40 градуса по Целзий.