Студът никак не ни е приятен, но е неизбежен по нашите географски ширини. Като наш верен приятел, който е постоянно в ръцете ни, телефонът също е подложен на неблагоприятни метеорологични условия. Вероятно сме забелязали, че може да се държи малко по-странно през зимата и затова си има логично обяснение.

Повишено внимание

Телефони работят правилно и безопасно при определени условия, сред които е и температурата. Различните производителите имат различни препоръчителни стойности на най-висока и най-ниска температура, под или над които не е добра идея да ползване устройството.

Apple например препоръчват да не използваме своя iPhone при температура под нулата или над 35 градуса. Но как да не запечатаме в няколко кадъра снежната приказка, когато сме високо в планината?

По-добре да се въздържаме, защото последствията от излагането на устройството на минусови температури никак няма да ни харесат. Ето и какви са те.

Снимка 402998

Източник: iStock

Батерията

Именно тя е най-потърпевша, както от непрестанната употреба на смартфона, така и от ниските температури. И да, батерията се "стопява" по-бързо, когато сме навън и е студено.

Батериите на повечето телефони са литиево-йонни. Те съдържат електролитна течност. Когато стане студено, тази течност се кристализира, подобно на меда. Ако това се случи, електричеството не може да протича правилно, а оттам животът на батерията се скъсява значително.

Понякога това може да доведе и до изключването на телефона и невъзможността да го включим, докато не го загреем. А когато това се случи, би трябвало всичко да си нормално. Въпреки това, възможност за трайно увреждане на батерията има.

Снимка 403000

Източник: iStock

Дисплеят

Той става чуплив при ниски температури. Така дори един лек удар може да доведе до напукване на стъклото. А ако вече има пукнатини по дисплея, те ще станат още по-големи, ако телефонът е изложен дълго време на студ.

Какво да направим

Препоръчително е, ако дълго време сме навън и е доста студено, да изключим телефона, за да предпазим батерията от температурите. А ако устройството само се е изключило заради студа, не бива да го включваме, докато не отидем на по-топло място за известно време.

Ако телефонът ни е в калъф, това до известна степен ще го предпази от ниските температури. Има и специални кейсове, създадени да изолират студа и да предпазват устройството. Те са добра инвестиция, ако практикуваме зимни спортове или обичаме дългите преходи в планината.

Обувките, подметките, почистването и как да ги предпазим през зимата

Как да предпазим обувките си през зимата

Правилните мерки никога не са излишни

Добре е и да държим устройството близо до тялото, в джоба на панталона например, за да бъде поне малко по на топло.