Honda подготвя нов електромобил и това не е тайна от месеци. Сега обаче, за пръв път имаме възможност да разгледаме прототип в пълен размер, чийто дизайн в голяма степен ще бъде пренесен и в серийния модел.

Концепцията се казва Honda E и изглежда, меко казано, сладурско, което не бива да ни заблуждава, защото под капака се крие електромотор с мощност 150 к.с. и 300 Нм максимален въртящ момент.

От Honda запазват техническите детайли в тайна, но журналисти от британското издание Autocar, които са имали възможността да покарат прототипа, твърдят, че той ускорява до 100 км/ч за около осем секунди.

Интересното в случая е, че въпреки малките си размери и своя електрически двигател, Honda E разполага със задно задвижване на колелата и разпределение на теглото в съотношение 50/50 спрямо предния и задния мост - все неща, които сме свикнали да свързваме със спортните автомобили.

Снимка 432127

Източник: Honda

Центърът на тежестта също е доста ниско, което означава, че новият автомобил ще е забавен за каране не само в града, но и извън него - на някоя изпълнена със завои планинска отсечка например. Системата позволява да изберем режим Sport, който прави реакцията на педала на газта по-бърза, но цената е по-бързо изтощаване на батерията.

Компактното купе има радиус на завиване от едва 4.3 метра, което го прави чудесен избор за пренаселените райони, а колкото до комфорта на пасажерите вътре - той е гарантиран от четири амортисьора и пружини от типа McPherson. Според предварителната информация, серийната Honda E няма да има странични огледала, а камери и два дисплея в интериора, които ще вършат същата работа.

Снимка 432128

Източник: Honda

Новата "японка" разполага с литиево-йонна батерия с капацитет 35.5 кВч, за която се твърди, че е една от най-компактните в този клас. Въпреки това, максималният пробег е достойните 200 км, а зареждането до 80% на батерията отнема едва половин час.

Официалната премиера на автомобила трябва да се състои по-късно през годината.