По време на конференцията 2018 Google I/O тази седмица, компанията показа някои от най-новите продукти, които развива. Както можеше да се очаква, основният фокус бе върху AI технологиите.

Спокойно можем да кажем, че гигантът е доста по-напред в областта от Apple например, след като показа в реално време как Google Assistant, вечен съперник на Siri, прави съвсем самостоятелни и напълно неразличими от човешките обаждания по телефон.

Изглежда, компанията е успяла да разработи изкуствен интелект, който с невероятно реалистичен тон и дикция успява да направи резервации по телефона.

На сцената на I/O Google Assistant направи няколко обаждания, като в нито един от случаите човекът от другата страна на слушалката не се усъмни, че разговаря с компютър.

Функцията е част от Duplex AI системата, с която Google се готви тотално да промени облика на колцентровете по света. Твърди се, че "чатботът" може да изпълнява работата по-добре от който и да е човек, като дигиталният глас е снабден дори с дразнещите "ъммм" или "ъъъъ" - неизменна част и от нашата реч.

По време на конференцията Google показа и нова технология, която ще позволява на смарт джаджите (часовници, хладилници, термостати и т.н.) да "четат" човешки емоции посредством камери и софтуер на компанията.

Друг интересен момент бе новата функционалност, използваща изкуствен интелект, чрез която приложението Google Photos ще може само да оцветява стари, чернобели снимки.