Нови резултати от Големия адронен колайдер (ускорител) в Женева „категорично показват", че частицата, открита миналата година, е Хигс-бозон, заявиха от Европейската организация за ядрени изследвания, предаде „Блумбърг".

Частицата, която учени заявиха през юли 2012-та, че вероятно е дълго търсеният Хигс-бозон, „изглежда все повече и повече" липсващата връзка в Стандартния модел - теория, която обяснява как е изградена Вселената, заявиха в съобщение на CERN.

Резултатите, базирани на анализирането на два пъти и половина повече информация от достъпната миналата година, бяха представени на конференция в Италия.

Остава „отворен въпросът" дали частицата е Хигс или някой от другите бозони, и намирането на отговора на въпроса може да отнеме повече време, допълват от CERN, цитирани от news.bg.

Съществуването на Хигс-бозона би помогнало на учените по-добре да разберат как галактиките се обединяват и може да отвори вратата за изследване на други части от физиката, като суперчастиците и тъмната материя, които не могат да бъдат засечени с телескопи.

Резултатите „са чудесни и за мен е ясно, че ние работим с Хигс-бозон, макар че ние имаме дълъг път да извървим докато разберем какъв вид Хигс-бозон е", каза Джо Инкандела, говорител към изследователския проект CMS, един от двата партньори, които работят по Хигс-бозана в CERN.

Според Стандартния модел, при раждането на Вселената след Големия взрив, частиците са придобили маса под въздействието на полето на Хигс, което е съставено от Хигс-бозони. Без това поле не било възможно образуването на атоми, тъй като частиците без маса щяха да се разпилеят в космическото пространство, без да могат да се свържат.

Според теорията, неуловимите Хигс-бозони съществуват навсякъде във Вселената. Първите сериозни опити да бъде „уловен" бозонът на Хигс започнаха с построяването на адронния колайдер в CERN през 2008 година, но идеята за проекта се разда през 1984 г..

Хигс-бозонът е на името на британския физик Питър Хигс, който е един от първите учени през 60-те години на XX век, които очертават теорията как елементарните частици достигат маса.