Германската компания Audi смята да представи електрически джип на международните пазари през 2020 г. От информацията става ясно, че моделът ще бъде позициониран между Q2 и Q3 и ще се задвижва изцяло от електромотор. Информацията излиза само дни, след като в Китай беше представена електрическа версия на Audi Q2 L, която носи обозначението e-tron и е предвидена само за китайския пазар.

Макар че все още не е потвърдено официално, най-вероятно моделът ще се предлага в няколко различни версии с различен капацитет на батериите, подобно на модела, който Tesla използва в своята гама. Базовата версия най-вероятно ще има максимален пробег от порядъка на 300 километра, а най-скъпия вариант ще може да измине повече от 500 километра с едно зареждане. Поне ако съдим по технологиите, с които в момента концернът Volkswagen Group разполага.

Снимка 398286

Източник: Audi

Моделът ще бъде базиран на новата модулна платформа на германците, наречена MEB, който в бъдеще ще се превърне в основа на много други електрически автомобили.

Още през тази година можем да очакваме концептуален модел, който ще ни подскаже как ще изглежда производствената версия.

Снимка 398287

Източник: Audi

Премиерата на новия електрически кросоувър ще бъде последвана от сериозна експанзия от подобни возила, разчитащи само на електричество за своето задвижване.

От концерна Volkswagen Group, който е собственик на много марки, в това число и Audi, имат намерение да продадат 1 милион електрически автомобила в периода до 2025 г. По-екзотичните марки от портфолиото на германците - Lamborghini, Bugatti и Bentley - засега остават по-резервирани към пълната електрификация и ще продължат да залагат на хибридните задвижвания.