Подводният мотокрос не трябва да е самотно занимание. Уредът може да побере двама или трима души. Повечето почитатели на екстремни спортове свързват скуба гмуркането с плавници, подводни маски, акваланги и водолазни костюми. Все неща, които са способни да отблъснат туристите със сложните си наименования. Повечето от нас обаче са планирали лятото си за почивка и искат лесно занимание, което да повиши адреналина им. Ако е така, определено трябва да подкарате подводен мотор.

Снимка 245902

Уредът е създаден през 1994 г. от бившия британски механик Андрю Снийт, уточнява България днес. Тогава англичанинът го нарекъл подводен апарат за дишане с балончета. Това име обаче било твърде дълго, затова с времето го променил на простичкото подводен мотор.

Дизайнът на устройството не е нестандартен. Той много прилича на обикновен мотопед. Ако при нормалните мотори обаче е наложително да носиш каска, то при подводните тя е заменена от купол, който покрива главата и раменете

на каращия. Покритата част е защитена от проникване на вода. Там влиза само кислород. Така се елиминира нуждата от акваланг, плавници и водолазен костюм. Коланите с тежести и бутилката с въздух също стават излишни, защото се превръщат в част от самото устройство.

Друга положителна черта на подводния мотор е, че можете да предприемете обиколката си по морското дъно без специален водолазен костюм. Ако решите, ще карате устройството само по бански. Друга опция е да изберете дрехи, които, разбира се, сте готови да намокрите.

Снимка 245901
Най-големият плюс на атракциона е, че може да се ползва от всякакъв тип хора. Не е нужно нито да са спортисти, нито дори да могат да плуват. Хората с увреждания също могат да подкарат подводен мотор, защото няма да натовари физически тялото им.

Веднъж качили се на морския атракцион, ще можете да изследвате морското дъно в продължение на 1 час. Скоростта, с която ще се движите, изобщо няма да е голяма - до 7 км/ч. Целта на нестандартното устройство все пак е да ви разведе из морското дъно, за да се насладите на красивите му морски обитатели. Ако искате да го направите, не бива да бързате, а да се насладите на неповторимото изживяване.