Класическият пунш се състои от пет съставки - чай, захар, арак (неподсладено, анасоново алкохолно питие), вино и вода. Затова оригиналното му индийско име е "панча", което означава пет.

Безалкохолните пуншове могат да бъдат студени или горещи, приготвят се с чай, понякога с мляко, прибавят се различни сиропи, яйца, както и подправки като канела и карамфил, а понякога и индийско орехче.

Представяме ви един от вариантите за яйчен пунш, която е особено подходяща за предстоящите Коледни празници.

За 6 чаши са необходими:
5 яйца
1 чаша захар
2 чаши уиски
1 чаша сметана
1 чаша прясно мляко
индийско орехче, или канела, или ванилия и какао

След като отделите жълтъците от белтъците, разбийте до бяло жълтъците заедно със захарта. Докато бъркате, добавете уискито и оставете сместа в хладилника.

Разбийте белтъците докато се сгъстят и постепенно към тях добавяйте сметаната и млякото.

Смесете двете части. Преди да поднесете пунша, посипете го с настъргано индийско орехче, или канела, или ванилия с какао.