Лично на нас кафето винаги ни се е струвало малко по-силно, отколкото би било разумно. Често треперим, спим по-трудно, дразни стомаха и какво ли още не.

В същото време чайовете просто не ни дават достатъчно кофеин, така че да преживяваме часовете в офиса. Отговорът на цялото това наше мрънкане е йерба ма̀те.

Ма̀тето е вид южноамерикански чай, който освен кофеин, зарежда тялото с много полезни вещества, което го прави идеалната сутрешна напитка.

Снимка 375955

Източник: iStock

За разлика от кафето, което се оказва твърде силен стимулант за мнозина, ма̀тето дава балансиран тонус и осезаемо повишение в концентрацията.

То е пълно с антиоксиданти, които се усещат и в чистия му, природен вкус. Този древен чай стимулира и опорно двигателната система, прави ни по-издръжливи и помага да горим с до 24% повече мазнини, ако го приемаме преди тренировка.

Снимка 375954

Източник: iStock

Ма̀тето има изключително добро влияние и върху стомаха. Медицински проучвания доказват, че чаят има противовъзпалителен, противогъбичен и противопаразитен ефект в хранителния тракт.

Традиционно чаят се пие от малка кратунка, наречена калабаса (исп. Calabaza), като се използва специална сламка, която пък се казва бомбия (от испански Bombilla).

Може да се поръча онлайн или да бъде закупен в магазините за здравословни храни и билки из цялата страна.