На 11 и 12 март (събота и неделя) ще се проведе третото издание на най-голямото изложение на шоколад в България.

Шоколадът се свързва с насладата в живота, в повечето случаи се свързва с нещо много приятно, нещо, което ни носи удоволствие. Когато в животни ни липсват тези неща, много по-често прибягваме към този вкусен заместител, коментира проф. Захарина Савова от факултета по обществено здраве към Медицинския университет пред БНТ.

Харесваме захарта в шоколада и това ни пристрастява, а шоколадът е ценен с какаото, поясни тя и посъветва зрителите да си купят какаови зърна, да ги смелят и объркат с лъжица мед и сутрин това да бъде тяхното парче шоколад.

Проф. Савова успокои, че специалистите, работещи в областта на зависимостите, не приемат, че шоколадът води до такава тежка зависимост.

Посъветва зрителите да намалят напрежението, да опитат да живеят в хармония и тогава шоколадът ще бъде само една наслада, а не пристрастяване.