Гриловани нектарини с бекон и синьо сирене

Снимка 250164

Сандра Алексиева (1001 рецепти)

 Необходими продукти:

10 нектарини

5 с.л. мед

5 с.л. олио

сол, черен пипер

200 г синьо сирене

300 г бекон, нарязан на тънки ивици

1 връзка свеж розмарин

 Начин на приготвяне:

Разполовете нектарините на две и отстранете костилките. Смесете меда, олиото, солта и черния пипер и намажете с тази смес половинките нектарини от всички страни. Сложете ги на грила да се изпекат като поставите първо с отрязаната страна надолу за около 4 минути, докато получат кафеникав загар и в последствие обърнете откъм кората, за да ги допечете.

Когато обърнете нектарините, поставете парче синьо сирене в сърцевината, на мястото на костилката и изчакайте да се разтопи. Нарежете бекона на тънки ивици и го изпечете докато добие златист загар и хрупкава коричка. Подредете нектарините в чиния и декорирайте с бекона и завършете ястието, като поръсите със свеж розмарин.

Билков хляб на грил

Снимка 250163

Ани Шакарян (Vkusnoteka)

 Необходими продукти:

Един цял, изпечен селски хляб с коричка

200 г кашкавал

3 скилидки чесън

1 връзка пресен босилек

1 връзка пресен розмарин

1 връзка прясна мащерка

125 г масло

 Начин на приготвяне:

Вземете хляба и направете прорези от горната му страна като режете на равно разстояние почти до основата, но без да разрязвате на филии. Повторете прорязването перпендикулярно, така че да получите квадратни парченца, но не забравяйте, че хлябът трябва да бъде цял в основата си.

Пригответе смес от разтопеното масло, в което сте нарязали чесъна, пресните билки – босилек, розмарин и мащерка, и сте овкусили със сол и пипер. Напълнете прорезите на хляба с парченца кашкавал и полейте с маслената смес.

Увийте във фолио за печене, като направите двойна обвивка и сложете хляба на грила за около 15 минути. След това, отворете фолиото от горната му страна и запечете още няколко минути. Поднесете със свежи сезонни зеленчуци и консумирайте с любими хора. Тази рецепта може да приготвите и във фурната у дома.