Червеното цвекло е доста полезно, освен това може да бъде намерено на пазара целогодишно. Парадоксален е фактът, че въпреки наличието на захари, червеното цвекло е полезно за консумация дори от диабетици. То подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините.

Цвеклото е подходящо защитно средство против рак, левкемия и грип, при това прочиства кръвта и забавя процеса на стареене. Установено е, че там, където населението консумира големи количества червено цвекло, раковите заболявания са много по-малко.

Необходими продукти:

1- 2 глави червено цвекло
1 - 2 ябълки

1 морков
1 глава кромид лук
1 с. л. зехтин
1 лимон или ябълков оцет на вкус
2 - 3 с. л. счукани орехи

¼ ч. л. сол

½ ч. л. захар

1 ч. л. ким

Целите глави цвекло се слагат в тенджера и се покриват със студена вода. След като цвеклото заври, огънят се намалява и се оставят да къкрят около 25 мин. Запазват се 2 чаени чаши от течността. Когато се поохлади, цвеклото се обелва.

След това се настъргва заедно с моркова в дълбока купа за салата.

Обелвате и нарязвате на кубчета ябълката и лука.

Добавяте подправките и бъркате салатата. Поръсвате с настъргани орехи (2-3 чаени лъжички) преди поднасяне.

Препоръчително е да овкусите с половин, или цял лимон.