Резултатите от ново изследване на сексолози и физиолози показват, че намиращите се в спермата хормони намаляват депресията и лошото настроение при жените, чиито партньори не използват презервативи.

Учените от държавния университет в Ню Йорк доказаха, че в спермата се намират хормони на "добро настроение", които чрез сексуален контакт отиват в женския организъм и карат "жената да се чувства добре и удовлетворена".

Учените обаче предупредиха също така, че техните резултати "не бива да се вземат като претекст за секс без презервативи". "Искам да кажа, че ние не препоръчваме на партньорите да не ползват презервативи. Съвсем ясно даваме да се разбере, че нежеланата бременност или болестите преносими по сексуален път, ще унищожат всякакво психологично удоволствие, което доставят хормоните от спермата.", подчерта доктор Гордън Галъп.

Той е ръководител на екипа от учени, чиито разкрития са публикувани в списанието "Ню Сайънтист". Учените са оценили 300 студентки, като използвали стандартните въпроси за техния сексуален живот. Учените разследвали също така и други фактори, които биха могли да влияят на лошото настроение - хапчетата антибебе, честите сексуални отношения, психическото и физическо състояние и са стигнали до заключението, че нито един от тях не влияе на разкритията им.

За сексолозите и физиолозите откритията не са изненада, защото много отдавна е известно, че спермата съдържа няколко хормона "които контролират настроението при жената.", сред тях е и тестостеронтът, съобщава БГНЕС.