Гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги очаква преговорите по Брекзит да доведат до "постепенен преход", въпреки това рискът от финансова нестабилност също изисква внимание, съобщават Bloomberg.

"Ако в някакъв момент частният бизнес усети несигурност или неуреден въпрос това може да породи нестабилност" каза той на изслушване с ирландски законодатели в четвъртък в Дъблин. "Трябва много внимателно да наблюдаваме това."

Драги заяви, че въздействието на сценарий "без сделки" върху еврозоната като цяло ще бъде "ограничено" по отношение както на търговската, така и на финансовата стабилност. Но той добави, че Ирландия ще бъде засегната по-силно, заради близките ѝ връзки с Великобритания, което налага тя "да се подготви за всички възможни резултати".

Гуверньорът на ЕЦБ също заяви, че все още благоприятните перспективи за икономиката в еврозоната не трябва да бъдат причина за самодоволство, а централната банка може да бъде гъвкава в своята парична политика.

Рисковете, свързани с перспективите за растеж на региона, все още са "в общи линии балансирани", но заплахите от протекционизма, слабостта на развиващите се пазари и финансовата нестабилност остават "водещи".

Прогнозите на ЕК за ръст на икономиката през следващите 2 години

 

Снимка 388375

Източник: Bloomberg

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Еуалд Ноуотни направи подобен коментар на събитие в Щутгарт, Германия. "Няма риск от рецесия", каза той. "По-скоро нормализиране на икономическия растеж".

Оценката на Драги идва, след като Европейската комисия понижи прогнозата си за растеж за 2019 г., като изтъкна глобалното напрежение в търговията и фискалните планове на Италия като ключови предизвикателства.