Въпреки че новината е доста шокираща, някак не бяхме изненадани да научим, че от 2016 г. насам в Китай лека по лека снабдяват ученици с "интелигентни униформи", които са съвсем неприкрит метод за следене на учениците.

За момента в страната има над 10 училища, които изискват учениците им да са облечени с въпросните униформи.

Специалното облекло е оборудвано с 2 чипа, които са свързани със системите на училището и могат да изпращат съобщения директно до родителите на всеки ученик. 

Това обаче не е всичко. 

Китай, агенция Xinhua и Занг Зао - роботът, който чете новини

Изкуствен интелект стана телевизионен водещ

Първият в света

Всяка униформа е с уникален идентификатор за всяко дете, който комуникира с камери, разположени навсякъде из училищата. Тези камери пък са оборудвани с алгоритми за лицево разпознаване и това пречи на учениците да сменят униформите си един с друг. 

Очевдино е, че "интелигентните униформи" са част от офанзивата за следене на всичко и всички на територията на страната, въпреки че разработчиците на униформите твърдят, че това е просто начин да накарат децата да не бягат от училище. Сигурни сме, че има далеч по-безобидни варианти за постигането на тази цел. 

Както добре знаем, милиони камери и сензори в Китай отчитат действията на жителите и ги записват в рейтингова система, която органите на реда използват, за да намират и неутрализират проблемни хора.

Ако не друго, след въвеждането на униформите посещаемостта в конкретните училища действително се е увеличила драстично. Смее ли някой изобщо да помисли за бягане от час при тези условия?

Забраняват филм на "изчезналата" китайска актриса

Забраняват филм на "изчезналата" китайска актриса

С участието на Брус Уилис