Дали възнамерявате да пийнете повече вино или да подарите подарък на любимия човек, за 14 февруари ще похарчим над 3 милиона и половина лева. Прогнозата е на Института за анализи и оценки в туризма.

Средно по 200 лева ще струва почивката за Свети Валентин. Романтичната екскурзия ще е с 15 % по-евтина от миналата година, тъй като празникът се пада през седмицата.

Празничният пакет за 2 дни се движи между 95 и 215 лв. А най-предпочитани от двойките са планинските и спа курортите.

Освен празник, на който се чества любовта, Свети Валентин е огромна машина за пари.

Всяка година в началото на февруари бижутерия, търговия, туризъм, ресторантьорство, сладкарски и цветарски бизнес отчитат сериозни ръстове, коментира Нова тв. А в страни като САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Австралия и Мексико празнуват Св. Валентин като национален празник.

Във Великобритания например първата събота на месеца е наречена Червена събота. Само в този ден британците пръсват 28 млн. лири. Според проучване на Острова за романтични подаръци ще се похарчат общо 713 млн. лири - доста по-малко от миналата година, когато за празника са пръснати близо милиард лири.

Най-много пари ще се похарчат за бижута - 77 млн. лири, за цветя - 69 млн. и за шоколадови изкушения - 42 млн. лири.

В САЩ около 60 на 100 от хората празнуват празника. За Деня на влюбените американците харчат за подаръци средно по 500 долара. През миналата година например продажбите за празника достигат 19.5 млрд. долара. Подаръците варират от традиционната кутия бонбони и букет цветя до компютри, бижута и дори мебели. Очаква се на 14 февруари зад Океана да бъдат подарени над 100 млн. рози. Мъжете там обикновени харчат повече пари от жените за празника - средно по 170 долара. За романтика американките отделят по 100 долара.

анкета

Ще празнувате ли Свети Валентин?

Виж резултати

Да 9.0%

Не, защото празнувам само Трифон Зарезан 41.5%

Нито едно от двете 37.0%

Ще почета и двата празника 12.5%