След навлизането на AR и VR технологии, беше въпрос само на време да чуем за разработка на джаджи, които допълват визуалното изживяване с миризми и други физически усещания.

Наскоро NBC News съобщи за експеримент, проведен в Малайзия, в който 31 души са имали честта да изпитат "виртуални аромати" и който показва колко лесно можем да бъдем манипулирани чрез сетивата си.

Снимка 391867

Източник: Imagineering Institute Malaysia

Технологията позволява да почувстваме даден аромат чрез електростимулация на определени неврони в горната част на носа, като сигналът е изцяло генериран от компютър.

По време на експеримента доброволците е трябвало да разпознаят 10 различни аромата, сред които дърво, мента, плод и други.

Интересното е, че учените не са имали възможност да контролират кой аромат ще изпита даден човек, но в крайна сметка всички са успели да усетят и десетте миризми.

Тепърва предстои технологията да се доразвие и подобри, но е сигурно, че един ден подобни джаджи ще са неизменна част от видео разговорите и AR/VR преживяванията ни.

Как да си направим натурален ароматизатор за дома

Как да си направим натурален ароматизатор за дома

Забравете за спрейовете под налягане, които вредят на здравето

С други думи, ако някой приятел ни се обади, за да ни покаже барбекюто си, вече ще можем да усетим и аромата на наденичките. Найс, а?

Защо ароматните свещи са вредни

Защо ароматните свещи са вредни

Горящият парафин е канцерогенен