Служителите на известен индуистски храм в южна Индия, занимаващи се с броене на дарения, вече имат правото да носят бельо. Разрешението дошло след намесата на местната комисия по човешките права, съобщи Reuters.

Полицията и главните служители в храма на хълм Сабаримала наложили специален дрескод на по-нисшестоящите работници преди 5 години - те изгубили правото да носят бельо на работа. Служителите в трезора трябвало да ходят само по доти - памучна препаска през кръста. Правилото било наложено заради кражбите от хранилището.

"Служителите на смяна трябваше да се събличат пред полицай преди да напуснат работа за да е сигурно, че не носят нищо в бельото си", каза Чавара Гопакумар, водач на профсъюза на работниците.

"Това е унизително и е обида за човешкото достойнство".

Местната комисия по човешките права се съгласила с това твърдение.
Висшестоящите в храма, посветен на южноиндийското божество Аяппа, вече потвърдиха, че спират практиката със събличането и започват да търсят електронни системи за наблюдение.

Хиляди поклонници посещават храма всяка година между ноември и януари и носят дарения, под формата на пари, ценни метали и скъпоценни камъни.

Те трябва да се въздържат от месо, алкохол и секс в продължение на 41 дена преди да пристигнат. Жените, които са във възраст, в която могат да имат деца, не могат да пристъпват там.