Обикновените крастави жаби усещат сеизмичната активност и напускат колониите си дни преди земетресението да удари.

Това е станало ясно след като популации от крастави жаби са напуснала колониите си дни преди земетресението в Л'Акуила, Италия през 2009-а, предаде БиБиСи.

Как животните усещат земетресението не е ясно, но е факт, че повечето двойки, които са в размножителен период и мъжките екземпляри, са напуснали мястото.

Те са реагирали, въпреки че колонията е била разположена на 74 км. от епицентъра на труса, пише водещ биолог в Журнала по Зоология.

Много е трудно обективно да бъде изучавано как животните реагират при сеизмична активност, защото земетресенията са редки и непредсказуеми.

Съществуват няколко научни труда за това как реагират домашните животни, но как действат дивите, е много трудно да се определи.

Биологът Рейчъл Грант е изучавала различни колонии от вида обикновена крастава жаба в продължение на 29 дни преди, по време на и след земетресението, което удари Италия през април 2009-а.

5 дни преди земетресението броят на мъжките жаби в колонията е спаднал с 96%, което е много необичайно за мъжките индивиди.

Три дни преди труса броят на размножаващите се двойки е спаднал до нула.