На пръв поглед Чезаре Боници е типичен монах-капуцин - кръгло лице, дълга бяла брада, расо, но в него бие едно "голямо рок сърце". Чезаре е вокалист на хеви метъл група, която преди броени дни издаде втория си албум и пя наживо на фестивала "Gods of Metal", редом до групи като Iron Maiden, Judas Priest и Slayer.

Бивш мисионер в Кот Д'ивоар, 62-годишният духовник в момента живее в манастир в околностите на Милано. Любовта му към метъл музиката се породила преди 15 години, когато решил да посети концерт на Metallica. "Бях удивен и смазан от енергията, която излъчват", признава монахът.

Боници започнал да пее и записва песни, първоначално с по-леки групи, но постепенно осъзнал, че душата му е отдадена на по-тежка музика.

Музикантите от натоящата му група първоначално били скептични към желанието на монаха да пее с тях. "Пет минути след запознанството ни реших, че ще го взема с нас. Той излъчва енергия, която рядко откриваш и сред далеч по-младите музиканти", казва китаристът Чезаре Дзаноти.

Боници не се притеснява да пее както за секс и наркотици, така и за Бог и вярата, но настоява, че не иска да използва музиката си като религиозна проповед.

"Около 90% от феновете ме приемат и ми се радват, останалите заявяват, че не искат хора от Църквата в тяхната музика. Това са онези, които се обявяват за сатанисти, но не знам дали наистина вярват в това.", признава той.

"Misteri", вторият албум на групата му, излезе този месец и е отчасти вдъхновен от песните на жени от Южна Италия за Дева Мария, които са преработени в метъл вариант. Боници традиционно пее на италиански и латински, но този път албумът е преведен и на английски.

Броят на концертите му в Италия наближава 100 годишно и брат Чезаре се замисля за световно турне. Групата вече има покани от Япония и Бразилия. "Пея от 10 години, но светът ме забеляза едва сега и не знам на какво се дължи".

От Ватикана не са коментирали официално изявите му, но според Боници едва ли ще има някакви проблеми. Монасите, с които живее, не са възразили досега, макар че "ако реша да им пея, те казват, че е твърде шумно за тях".

По-добра представа за музиката на брат Чезаре - във видео секцията