Неочаквани неприятности са се струпали на главата на немската полиция тези месеци.

Техническите им експерти се оказват неспособни да дешифрират кода използван в софтуера на Skype, за да наблюдават и подслушват разговорите между заподозрени в извършване на престъпления.

Skype позволява безплатното провеждане на телефонни разговори през интернет от всяка точка на света.

Полицията и разузнаването използват различни подслушвателни устройства откакто телефоните са измислени, но прилагането им се оказва далеч по-трудно в епохата на съвременните телекомуникации.

На годишната среща на немската полиция и службите за борба с престъпността Йорг Цирке, началник на федералната криминална служба, изплака болката си пред репортерите:

"Въпреки опитите си, не можем да дешифрираме Skype... и това е голям проблем за нас. Не сме обсъждали проблема с тях и не мисля, че има смисъл, едва ли биха сътрудничили, а и не искаме да нарушаваме конкурентоспособността на компанията им".

Цирке добави, че има нужда от промени в немското законодателство, позволяващи на агенциите за борба с престъпността да използват спайуеър за по-пълно изследване на хард-дисковете на заподозрени в тероризъм.

За съжаление на полицията, към момента подобна практика в Германия е не само незаконна, но и на самата идея се гледа с твърде лошо око от обществеността.