8 милиардери притежават колкото половин човечество!

Състоянието им е се равнява на това, с което разполагат 3,6 млрд. от хората по света. Това е цялата по-бедна част от човечеството. Това става ясно от доклада на международната неправителствена организация "Оксфам", която се бори с проблемите на бедните по света.

Общо 426 млрд. щатски долара са в сметките на тези 8 личности. Кои са те?

На първо място в класацията е собственикът на "Майкрософт" Бил Гейтс, чието богатство възлиза на 75 млрд. долара.

След него се нарежда най-богатият европеец Амансио Ортега, който е собственик на модната марка "Зара" и има състояние на стойност 67 млрд. долара. До преди няколко години той оглавяваше и класациите за най-богатия човек в света.

Американският бизнесмен и филантроп Уорън Бъфет е на трето място с почти 61 млрд. долара.

Останалите петима са мексиканският телекомуникационен бос Карлос Слим Елу, собственикът на "Амазон" Джеф Безос, както и създателят на социалната мрежа "Фейсбук" Марк Зукърбърг.

Последните двама са съоснователят на "Оракъл" Лари Елисън и изпълнителният директор на компанията "Блумбърг" - Майкъл Блумбърг.

Снимка 272643

Източник: GettyImages

През първите две седмици на 2017 г. нетното богатство на Марк Зукърбърг набъбна с около 5 милиарда долара, показват изчисления на Forbes.

Според списанието става дума за най-големия ръст при всички милиардери. Това се оказва почти достатъчно, за да компенсира загубите, които основателят на "Фейсбук" понесе непосредствено след изборната победа на Доналд Тръмп. Тогава състоянието му се срина със 7%.

Любопитен факт е, че само преди една година, в доклада на "Оксфам" се твърдеше, че собствеността на 3,6 млрд. най-бедни по света е равна на състоянието на 62-ма най-богати.