30 000 души се забавляваха, пяха, танцуваха, посетиха образователни работилници, спортуваха и се насладиха на кулинарни изкушени през трите дни на първото издание на най-големия безпллатен фестивал на София SOFIA SPARK FEST.

На 15, 16 и 17 септември на голямата поляна в Южен парк се превърна в едно от най-одухотворените и интересни места в столицата, където над 100 активности, подкрепени от слънчевото време, направиха така, че всички гости на празника да се чувстват добре.

Първият ден на фестивала и първи учебен ден посрещнаха учениците след старта на учебната им година с вълнуващи срещи с техните идоли. В инициативата "Spark idol"се включи лекоатлетката и олимпийска медалистка Мирела Демирева, чиито успехи и личен пример вдъхновиха младежите, че всичко е възможно.

През деня гости от всички възрасти се наслаждаваха на забавления като Bubble football, занимания по Street и Breakdance, изложба с 50 арт фотографии на "People of Sofia". Следобед музикалната сцена бе открита от певицата и водеща на фестивала Йоанна Драгнева, която изпя за първи път на живо най-новия си денс сингъл - парчето "Baby". Заедно с нея водещ на сцената беше и Митко Павлов, който презентира още една музикална премиера - дебютната авторска песен на Дара Екимова - "Луд ли си". На залез слънце поляната се изпълни от гласовете на талантливите финалисти от "Гласът на България". Явор Велчев, Яна Сабанова, Деа Майсторска, Никола Константинов и Радко Петков запалиха вечерната искра на доброто настроение, а любимката на феновате Сара Сюзет пя за първи път в дует със своя ментор Поли Генова. Поли беше хедлайнерът на вечерта и накара публиката да танцува и пее заедно с нея.

На следващата сутрин Поли и водещият на мегапродукцията "Фермата" по bTV Андрей Арнаудов дадоха старт на почистването на Южния парк, което е част от най-голямата доброволческа инициатива у нас - "Да изчистим България" на bTV Media Group.

През целия съботен ден гостите на фестивала спортуваха с професионални инструктури и световни шампиони в над 10 от най-актуалните спортни активности, сред които класическа, виняса и ащанга йога, българскa торба, тренировки по канго джъмп, freestyler, go5, бойни въжета и много други.

В събота вечер Белослава, Миленита и Рут Колева покачиха градуса на настроението и озвучиха целия парк с нежните си гласове в уникален унисон. Позитивните емоции и доброто настроение не пуснаха публика дълго време след края на концерта им.

В неделя, на празника на София, програмата на фестивала предложи още спортн и образователни активности за най-малките. Бе изградена спортна площадка за деца, където квалифицираните инструктори от "Little gym" демонстрираха упражнения, които помагат на децата да развият основни физически умения, чувство за координация и контрол над собственото тяло. Всички запалени малки кулинари и техните родители пък се включиха в работилницата на "Малкият готвач", където сготвиха бързи, лесни и здравословни менюта за училищния обяд. В края на неделния ден децата рисуваха и създаваха приказни истории заедно с любимата си актриса Мая Бежанска.

Уикендът приключи с "Пощенска кутия за приказки". В любимия на всички формат се включиха известни личности, сред които актьорите Биляна Петринска, Пламен Манасиев, Мая Бежанска, Алиса Атанасова, оперната певица и блогър Мила Михова и много други. Те прочетоха най-добрите разкази на тема "Без страх - вдъхновяващи истории за успеха, които палят искрата в другите".

Първото издание на SOFIA SPARK FEST бе закрито с концерт на Мария Илиева, която изпя на живо новото си парче - "Mi amor".

В края на фестивалните три дни обещанието на SOFIA SPARK FEST към всички гости, изложители и приятели бе: "Догодина ще се съберем отново".