Често у нас се дискутира дали може да се печели от изкуство и дали са достатъчно добре защитени авторските права. Това провокира Money.bg да потърси мнението на Ника Любецкая.

Тя живее и работи в България от няколко години. Атрактивната певица, танцьорка, инструкторка по ориенталски танци и продуцентка е родена в Крим в музикално семейство. Ника Любецкая събира професионални артисти и знаменитости в основаната от нея фирма In Agency, които да споделят опита си с всички желаещи и да помогнат на хората, които са решили да развият таланта си, да творят.

Здравейте Ника, може ли у нас да се печелят пари от изкуство?
- Да. Въпреки че все още не сме в най-първите места в класацията. Според мене, ако се стараем повече, България може да се позиционира добре на световния пазар, както например направи Румъния.

Напоследък в България се правят много кампании насочени срещу пиратството в шоубизнеса. Какво е вашето мнение по този проблем?
- Необходимо е да се изчистят законите, защото в България все още няма дори достатъчно нормативни актове, които да ни гарантират авторските права. Аз съм оптимистка в тази насока и се надявам нещата да се променят.

Кой тип музика у нас е най-комерсиален?
- Аз, няма да бъда оригинална, като кажа, че най-популярната музика в България е поп-фолка, но това е факт. След него се нареждат българската естрада, хаусът и хип-хопът.

Имате и танцови състави. Смятате ли да развивате ирландските танци с оглед на това, че те са доста популярни и Майкъл Флетли направи милиони от това изкуство?
- Имах среща с един ирландски състав, но не можахме да се сработим по технически причини, но бих работила с подобни състави. Ние вече работим с едно ирландско заведение в София и се надявам да имаме и ирландски състав.

На кои танци българинът се радва най-много?
- Определено на български народни танци и салса.

Това което гледаме по телевизията може ли да се види изпълнено и от родни танцови състави?
- Лично аз познавам много добри професионалисти в тази област и се надявам скоро да излезем на световно ниво. България е пълна с таланти и може да постигне сериозни успехи.