Почти петнадесет години след смъртта му Кърт Кобейн продължава да е във фокуса на вниманието.

Яростно критикуван - заради начина си на живот, но и безгранично обожаван - заради песните и музиката, които остави след себе си.

Книгата на музикалния автор и специалист по звука Чарлс Крос - „Nirvana. Биографията на Кърт Кобейн", е изчерпателен и сериозен поглед върху живота на легендарния фронтмен.

Тя разказва неговата история - за детството, за творчеството, за вдъхновението и за демоните му.

Зад текста стоят четири години проучвания, над 400 интервюта, безброй папки с документи, стотици музикални записи, безкрайни безсънни нощи и много километри, навъртени между Сиатъл и Абърдийн.

Емоционалният заряд на биографията е подсилен от повече от 80 архивни фотографии на Кърт Кобейн, неговото семейство, приятелите му и групата.

А достъпът на автора до дневниците и личните му записки я превръща в автентично свидетелство за един трагично завършил живот, изпълнен с много талант и възможности, но помрачен от непоправима тъга.

Тази биография на легендарния фронтмен на Nirvana задава въпроси.

Въпроси, свързани с духовността, с ролята на лудостта в творческия гений, с опустошителните последствия от наркотиците и с дълбоката пропаст между хората, която понякога никакво количество любов не може да запълни.

Книгата обаче дава и отговори.

Кой всъщност е бил Кърт Кобейн, какви филми е гледал, кои групи е харесвал, кои са били приятелите му, от какво са вдъхновени стиховете му и защо той се превърна в последната голяма рок звезда на ХХ в.