В края на октомври и началото на ноември предстоят две събития, които феновете на Майкъл Джексън ще помнят дълго. Първото е филмът за великия изпълнител „Майкъл Джексън This is it", а второто - една сензационна книга, която ще преобърне представите за Краля на попа - „Истината за последните години от живота на Майкъл Джексън" - от разследващия журналист Иън Халпърин.

Според режисьора на „ Майкъл Джексън This is it" - Кени Ортега - филмът ще бъде много специален, защото за първи път феновете ще видят Майкъл такъв, какъвто не са го виждали, а именно в процеса на работата му.

Каква обаче е цената на „Майкъл Джексън This is it" и дали, ако не се беше заел с подготовката на такъв грандиозен проект, Майкъл Джексън нямаше да е все още жив. Отговорите на тези и още много въпроси, свързани с най-ревностно пазените тайни от живота на Краля на попа, дава разследващият журналист, прекарал повече от пет години в „лагера" на музикалния гений и станал свидетел на работата по „ Майкъл Джексън This is it", Иън Халпърин.

Авторът на превърналата се в световна сензация книга - „Истината за последните години от живота на Майкъл Джексън" - е първият, който предрече смъртта на Краля на попа.

Иън Халпърин е роден в Монреал, Канада. Автор е на десет книги, седем от които се превръщат в бестселъри. Сред тях най-широка известност добиват биографията на Селин Дион, двете противоречиви книги за покойния фронтмен на култовата гръндж група "Нирвана", озаглавени съответно „Кой уби Кърт Кобейн?" и „Любов и смърт: Убийството на Кърт Кобейн", написани съвместно с Макс Уолъс, и разбира се, биографията на Краля на попа. Халпърин определя себе си като разследващ журналист, който предпочита да работи под прикритие. Носител е на наградата на списание „Ролинг Стоун" за постижения в областта на разследващата журналистика.

Той е и филмов режисьор, като сред успешните му продукции се откроява горещо приветстваният от критиката документален филм „Случаят Кобейн". Канадецът се изявява и като талантлив саксофонист и композитор, като такъв посещава редица фестивали и клубове в цял свят. Иън композира музиката за документалния филм „Негово височество Холивуд" (2005 година), на който е и режисьор. През 2001 година позира като модел при своето разследване на модната индустрия; последвалата книга „Лоши и красиви" се превръща в международен бестселър. През 2002 г. Джаки Колинс я определя за „книга на годината".

Най-новата му книга - „Истината за последните години от живота на Майкъл Джексън", се превръща в тотален хит и оглавява класацията за бестселъри на „Ню Йорк Таймс". Тя ще излезе под знака на ИК „Хермес" на 06 ноември 2009 г. По това време излъчването на филма „ Майкъл Джексън This is it" вече ще е започнало, а от книгата феновете на Краля на попа ще имат възможността да узнаят, каква всъщност е цената на блясъка, видян във филма.

 

За книгата:

На 24 декември 2008 г. световните медии публикуват скандалното заявление на разследващия журналист Иън Халпърин, че на Майкъл Джексън му остава половин година живот. Официалният говорител на звездата определя твърдението като „пълна измислица". Шест месеца и един ден по-късно светът е разтърсен от новината за смъртта на Краля на попа.

Тази книга е плод на петгодишни задълбочени проучвания и разговори с хора от обкръжението на Майкъл Джексън. Приятели и сътрудници описват трагичната картина на последните месеци от живота на звездата: неговото тежко здравословно състояние, задълбочаваща се емоционална криза, финансовите проблеми и натиска над Джако да приеме предложението за концертите в лондонската зала "О2 Арена".

В резултат на обстойните разследвания човекът, предсказал смъртта на Майкъл Джексън, заключава: Каквото и да покажат крайните резултати от аутопсията, онова, което уби Майкъл Джексън, беше алчността на приближените му. Той несъмнено беше дълбоко изтерзан и самотен човек.

Макар Краля да е мъртъв, музиката му ще живее вечно: Майкъл Джексън с пълно право може да бъде считан за най-талантливия изпълнител на своето поколение. Сега, когато вече го няма, може би е време най-после да загърбим подозренията и да се насладим на музиката.