Едно от най-хубавите неща на това да работиш в медии е, че чуваш, виждаш и научаваш всичко първи. Точно това се случи и вчера, 20 ноември, когато гледахме първата българска коледна комедия.

"Smart Коледа" разказва за човешките взаимоотношения и как прекомерното използване на новите технологии ни отчуждава един от друг. Разбира се, показва и как те могат да бъдат много полезно нещо, когато обаче ги използваме по предназначение. 

10-годишният Марти (Константин Гергинов) вече не вярва в магията на Коледа. Той обаче прави услуга на по-малката си сестричка (София Георгиева) - написва писмо от нейно име до Дядо Коледа (Кръстью Лафазанов). И приключенията започват още същата вечер.

Снимка 390581

Източник: Лента

Докато всички спят, елфът Бързачко (Константин Лунгов) се опитва да измъкне въпросното писмо до Дядо Коледа изпод ръката на Марти.

Но никой не подозира, че така са разбудили момчето и ето, че то случайно се озовава в работилницата на Дядо Коледа на Бъдни вечер. А там елфите не смогват с всички писма на децата и се налага да се вземат спешни мерки.

Снимка 390577

Източник: Лента

Марти успява да убеди Дядо Коледа да се "модернизират", оглавява Работилницата и измества стария ръководител Работливко (Калин Врачански). И момчето наистина помага на елфите, като им показва как с помощта на новите технологии да наваксат с поръчките. Работливко обаче се противопоставя на модернизацията и се изправя срещу детето.

Снимка 390583

Източник: Лента

Постепенно технологиите навлизат в производството на подаръци в работилницата на Дядо Коледа, като изместват елфите. Това обаче води до грешки, защото без тях, нещата не се получават. А така Коледа е на път да се провали...

"Smart Коледа" е заснет основно на две специално изградени снимачни площадки в студио "Орфей", което се преобразява в работилницата на Дядо Коледа. А това и според продуцента Павел Павлов се оказва сериозно предизвикателство. "Имаше моменти, в които ни трябваха по 21 полезни кадъра на ден, за да бъдем в график."

Снимка 390582

Източник: Лента

Предизвикателство е и гримът на Дядо Коледа, за чието поставяне са били нужни по два часа преди началото на снимките. И ако сега Кръстю Лафазанов разказва шеговито за процеса, то тогава нещата са му се стрували съвсем други: "Заедно с дебелия костюм и 38-градусовите температури навън, докато снимахме, това си беше истинско приключение."

Сценограф на филма е Мира Каланова, а в създаването на приказните декори участват над 150 техници, които изграждат над 5000 реквизита, 122 различни стъклени и цветни форми. 40-те уникални костюма пък са дело на Антония Попова.

Снимка 390580

Източник: Лента

"Декорът на продукцията е уникален. Бих могъл да кажа, че такова нещо не е правено досега в България. Всичко е изпипано идеално. А във всеки костюм има елемент, който отговаря на образа до най-малкия детайл", казва Калин Врачански.

Освен с авторски костюми, "Smart Коледа" може да се похвали и с авторски музикални изпълнения, композирани от Александър Костов и Георги Стрезов, както и със специално създадена от Боряна Иванова хореография.

Снимка 390584

Източник: Лента

Във филма участват още Стефания Колева и Пенко Господинов (като родители на Марти, също запленени от технологиите), както и Станислав Пеев, Радослава Неделчева, Константин Икономов и други.

Поли Генова влиза в ролята на виртуален персонален треньор на Дядо Коледа, а гласът на главния компютър в Работилницата е на Орлин Павлов.

"Smart Коледа" тръгва по кината от 30 ноември, като преди това има специално излъчване на Киномания - на 24 ноември в кино "Люмиер Лидл".

Филмът на Мария Веселинова (сценарист и режисьор) ще бъде показан и пред българските общности в Брюксел (1 декември) и в Лондон (8 декември).