Уикендите са най-чаканото време от седмицата. Тогава не само може да си отспим, но и да се отдадем на любимите си занимания. За много от нас това е четенето. Ето и три нови книги, с които си струва да прекараме събота и неделя.

"Мочурища"

Неслучайно Филипа Грегъри се радва на милиони верни почитатели - британската авторка умело успява да преплете съдбите на измислени герои с реалната историческа обстановка на страната си.

Снимка 467937

Източник: Изд. "Еднорог"

В новата си книга тя ни връща в XVII век и смутните времена на борби между краля и поддръжниците му, и парламента. На този фон проследяваме съдбата на Алинор - млада знахарка, наскоро загубила съпруга си.

В нощта на Еньовден на гробището тя среща младия беглец Джеймс и решава да му помогне. Това ще се окаже съдбовна среща както за младата вдовица, така и за поддръжника на монархията.

"Мочурища" се издава от "Еднорог",  21.90 лв.

"Птицата земетръс"

Продължаваме с още една английска книга - дебютният роман на Сузана Джоунс. Трилърът вече има няколко награди, а от сюжета му разбираме и защо. Това е историята на един любовен триъгълник, завършил със смърт.

Действието се развива в Токио - новият дом на две англичанки. Люси е там по-отдавна, затова се съгласява да въведе Лили в новата култура. Двете имат връзка с японски фотограф и това внася допълнително напрежение в отношенията им. Един ден безжизненото тяло на Лили е открито захвърлено, а Люси се оказва основният заподозрян.

"Птицата земетръс" се издава от Intense, 16 лв.

"При дивите неща"

Детската класика на Морис Сендак най-после излиза за първи път на български език. Книгата, писана през 1963 г., коментира по забавен начин актуални и в момента теми като детския гняв, нуждата от одобрение и търсенето на вълнуващи преживявания.

Снимка 467940

Източник: Изд. "Лист"

Това е историята на Макс, който една вечер бил толкова непослушен, че си легнал без вечеря. Ядосан и обиден, въображението му родило фантастичен свят с "диви неща", където избягал от семейството си.

Интересното е, че Морис Сендак е използвал роднините си от голямата еврейска фамилия в Бруклин за първообрази на добродушните чудовища, с които Макс се запознава.

"При дивите неща" се издава от "Лист", 23 лв.