Септември е преходният месец, в който още ни е лятно, но се захващаме и с обичайните си задължения. Това правят и в киносредите, където септември е месецът на първите по-сериозни премиери след лятната ваканция.

"То: Част втора"

Историите на Стивън Кинг продължават да плашат и хипнотизират нови и нови поколения. За тях е поредната екранизация за зловещия клоун Пениуайз, който се завръща 27 години по-късно да търси отмъщение.

Децата от първата част, част от Клуба на загубеняците, вече са големи. Едно телефонно обаждане обаче ще ги събере и изправи срещу детските им страхове. В ролите са Джесика Частейн, Джеймс Макавой, Бил Хейдър и Бил Скарсгаард в ролята на Пениуайз.

На екран от 6 септември

"Щиглецът"

Споменавали сме я няколко пъти, и ето че я дочакахме - екранизацията по наградения с "Пулицър" роман на Дона Тарт. Това е историята на 13-годишния Тио Декър (в ролята е новият любимец на Холивуд - Ансел Елгорт, както и Оукс Фигли, който го играе като дете), който губи майка си при терористичен акт в нюйоркския музей Метрополитън. Отгледан е от заможното семейство Барбур и, най-вече, майката г-жа Барбур (Никол Кидман). Но травмата, а и една тайна от деня на атентата, продължават да го преследват.

Сред останалите актьори са Джефри Райт, Сара Полсън, Фин Улфхард, Люк Уилсън.

На екран от 13 септември

"Имението Даунтаун"

Време ни е и за приятна "костюмна" драма, която не разказва кой знае каква история, но пък предава духа на времето. В случая става дума за 1927 г.

В имението Даунтаун - аристократичното семейство е позагубило блясъка си, но се налага бързо да приготви дома си за височайшо посещение - това на краля и кралицата на Англия. Разбира се, следват редица комични моменти.

На екран от 13 септември

"Да свалиш Уолстрийт"

Зад този превод се крие филмът Hustlers, за който се шуми вече няколко месеца. Причините са няколко - ще видим един от най-атрактивните жени в съвременния шоубизнес в ролята на стриптийзьорки (Дженифър Лопес, Cardi B, Lizzo, Констанс Ву, Лили Рейнхарт, Джулия Стайлс и Кеке Палмър), но и ще научим една реална история. А тя е за група дами, които решават да се възползват от заможните си клиенти, работещи на Уолстрийт, и да изкарат малко пари.

На екран от 13 септември

"Към звездите"

Това лято получихме сериозна порция Брад Пит и не се оплакваме. Този път той е в ролята на астронавта Рой Макбрайд, който е изпратен на специална мисия. Макбрайд трябва да открие баща си (Томи Лий Джоунс), който е безследно изчезнал в космоса. Доскоро в неведение, че баща му е жив, на Макбрайд ще му се наложи междувременно да спаси и човечеството.

Интересна е амбицията на режисьора Джеймс Грей, който по думите му е създал "най-реалистичното пътуване в космоса, което сме виждали". За целта той смесва като настроенията и прийомите от други два филма - "Апокалипсис сега" (1979 г.) и "2001: Космическа одисея" (1968 г.).

На екран от 20 септември

"Рамбо: Последна кръв"

Силвестър Сталоун прави последното си завръщане към една от двете си емблематични роли - тази на Джон Рамбо. Петият и последен филм за боеца го изтръгва от почивката, на която се е отдал след години служба, защото трябва да спаси племенницата си от мексикански картел. Рейтингът на филмът е R, което значи, че ни очаква доста насилие. Не че някой е изненадан...

На екран от 20 септември