Авангардистът Кристо е решил да възроди свой стар проект и да издигне насред пустинята Абу Даби пирамида от 400 000 хоризонтално наредени барела в ярки цветове.

Конструкцията ще бъде гигантска и в сравнение с нея най-голямата пирамида в света, тази в Гиза, ще изглежда като джудже.

Проектът се нарича "Мастаба" и е бил замислен още през 1977-ма от Кристо, псевдоним на роденият в Габрово през 1935 г. Христо Явашев, и творческата му половинка, Жан-Клод.

Двамата разкриха по време на лекция в университета "Конкордия" в Монреал, че преди три месеца са посетили Абу Даби и са похарчили близо милион долара за четири предварителни проучвания от инженерингови компании.

Вестник "Монреал газет" пише, че с този проект Кристо и съпругата му за пръв път ще нарушат своите принципи в работата.

Първият е, че досега винаги са финансирали начинанията си с лични ресурси. Този път обаче обмислят да предложат на Обединените арабски емирства да закупят договора за строежа и поддръжката на огромната пирамида.

Вторият погазен принцип е за трайността на проектите. Досега те винаги са били временни, в рамките на няколко дена до няколко месеца. Този път обаче сданието ще остане за неопределен период от време.

"Ако го построим, то може да стои 4000 години", казва Жан-Клод.

Конструкцията "Мастаба" ще бъде 150 метра висока и 225-300 метра широка.

Отблизо ще напомня ислямска мозайка, а отдалеч, в зависимост от светлината и момента от денонощието, тя ще пречупва светлината винаги по различен начин.

Около нея ще бъдат засадени палми и евкалипти, чиято основна цел е да намалят доколкото е възможно разрушителния ефект на пясъчните бури.

Пътят до "Мастаба" ще прилича на оазис и цялото му протежение ще е покрито с цветя и трева.

В сайта на артистичната двойка проектът вече присъства в групата на активните.

Той бе замразен през 1980-та, когато избухна войната между Иран и Ирак и Кристо и Жан-Клод прекратиха пътуванията си до Близкия изток.