Документалните филми винаги са заемали специално място в сърцата ни, не само защото чрез тях научваме нови неща и разширяваме хоризонтите си, а и заради подхода към темата - гледните точки, подбора на събеседници и, разбира се, визуалните похвати.

HBO GO и новите филми, които да гледаме през април

Филмите, които да гледаме в HBO GO през април

От Куентин Тарантино до Хю Джакман

Пак няма да скрием, че когато стане дума за документални филми, разкриващи или проследяващи конспирации, направо се залепяме за екрана. А сега, повече от всякога, времето е идеално именно за тях.

Ето и нашият избор от три заглавия в HBO GO, нищещи и разкриващи конспирации.

"Хюстън, имаме проблем!"

Лош или добър, Йосип Броз Тито ще остане в историята като единственият социалистически предводител, успешно отхвърлил лидерството на Сталин.

Снимка 474955

Източник: HBO

За 84 минути в "Хюстън, имаме проблем!" ще научим повече за плановете на Тито как Югославия да изстреля ракета в космоса. А това е важно, защото по същото време руснаците го правят успешно, а американците имат същите мераци.

Документалният филм на Жига Вирц показва и как се заражда идеята САЩ да са първата страна, изпратила човек на Луната.

При умело вплитане на архивни кадри и интервюта с ключови запознати лица проследяваме как се размиват границите между мита и действителността. Както и наистина ли правителството на САЩ е платило милиарди, за да купи космическата програма на Югославия, благодарение на която са изпратили първия човек на Луната.

"След истината: Дезинформация и цената на фалшивите новини"

Днес е все по-трудно да различим истинските от фалшивите новини. Основният проблем, разбира се, е в интернет и неконтролируемото развитие на социалните мрежи.

"След истината: Дезинформация и цената на фалшивите новини" ни показва въздействието, което дезинформацията и конспиративните теории оказват върху гражданите в САЩ. Прави го чрез разглеждането на няколко реални примера от последните години.

Такъв е случаят, познат като пицагейт, при който чрез коментари във форуми много хора започват да вярват, че Хилари Клинтън е замесена в мрежа за сексуална експлоатация на деца.

Снимка 474956

Източник: HBO

Звучи дори налудничаво, но се разпространява информация, че всичко това се случва в мазето на пицария Comet Ping Pong. И така се стига до момента, в който една фалшива новина реално застрашава както бизнеса на заведението, така и живота на много хора. 

Друг случай, който документалният филм показва, пък кара хората да мислят, че военните кроят нещо против народа с тренировъчната програма Джейд Хелм.

"Създателката: За кръв в Силициевата долина"

На пръв поглед Елизабет Холмс е визионер. И то от онези, които не се раждат всеки ден. В Силициевата долина дори я сравняват със Стив Джобс и Илон Мъск.

И наистина - идеята, която Холмс има, би променила света. Тя твърди, че компанията ѝ Theranos разработва малък уред наречен "Едисън", който извършва близо 200 кръвни теста само за минути и само на базата на една капка кръв, взета от пръста.

Елизабет Холмс

Източник: HBO

Елизабет Холмс

В тази революционна идея, чрез която стандартните лаборатории ще станат почти излишни, Елизабет Холмс успява да убеди много хора и в това число инвеститори. И го прави дяволски добре, защото много бързо Theranos става компания, оценявана на девет милиарда долара.

HBO GO и новите сериали, които да гледаме през април

Сериалите, които да гледаме в HBO GO през април

Разнообразието е голямо

Къде е уловката ли? Че чисто и просто, подобно нещо не е възможно, не и по начина, по който Холмс иска да го осъществи.

В крайна сметка се оказва, че технологичната компания и продуктът ѝ са макар и добре продадена, все пак просто лъжа.