Четвъртото издание на фестивала CineLibri, който съчетава литературата и киното, започва днес, 10 октомври. Откриващата прожекция е "На плажа Чезъл" по романа на Йън Макюън, който е и гост на феста. Ето и останалите акценти от него.

В конкурсната програма влизат девет коренно различни филма - от екранизацията по Чехов "Чайка" и френския "Обещанието на зората" по автобиографията на Ромен Гари до "Корнелиус, виещият мелничар" по романа на Арто Паасалина и комедията по романа на Ник Хорнби "Джулиет гола".

Извън конкурсната програма ще бъдат показани съвременни продукции като "Катастрофалния артист" под режисурата и с участието на Джеймс Франко, италианската екранизация на "Вечерята" на Херман Кох, два филма с Изабел Юпер - "Ева" и "Вила Амалия", както и българските "Безкрайната градина", "Възвишение", "Аз съм ти, Адриана" и "Червено, твърде червено".

На няколко известни творци е посветена панорамата "Личности" - сред тях са Колет, Елена Феранте, Мери Шели, Астрид Линдгрен.

По случай 100-годишнината от рождението на Ингмар Бергман ще бъдат прожектирани някои от знаковите филми на шведския режисьор като "Есенна соната" и "Персона".

Специални гала вечери, посветени на Аржентина, Финландия, Ирландия, Бразилия и Япония ще покажат някои от последните кинопостижения на съответното национално кино.

Ние лично бихме обърнали внимание на "Тони Такитани", базиран на разказ на Харуки Мураками, както и на бразилския "Филмът на моя живот" с Венсан Касел.