Окръжният музей на изкустава в Лос Анжелис е получил от българина Хенри Лазаров впечатляващо дарение от 130 картини, рисунки и скулптори на Пабло Пикасо, Паул Кле, Василий Кандински, Матис и други майстори, творили през 20 век, съобщи Блумбърг.

Колекцията е събирана години наред от композитора Хенри Лазаров и съпругата му Джанис.

Лазаров е роден през 1932 г. в София, учил е в Израел и Рим и до 1959г. е преподавал в музикалния факултет в Калифорнийски университет в Лос Анжелис, където живее и в момента.

Съпругата му, Джанис Лазаров, е дъщеря на банкера и филантроп Марк Тейпър.

Дарението включва 20 картини и рисунки на Пикасо (повечето от които правени през т.нар. му „розов период"), седем бронзови скулптори и картина от Алберто Джакомети,11 рисунки на Кле, две версии на "Птица в Космоса" на скулптора Константин Бранкузи и късни произведения от 19 век на Дега и Камий Пикасо.

„Все още не можем да изберем какво да представим на публиката", казва Стефани Барон, главен уредник на частта за модерни изкуства.

Според оценки от аукционни къщи дарените творби могат да бъдат оценени на над 100 милиона долара.

Колекцията на Лазаров предоставя на музея няколко първи творби, включващи първата на Бранкузи, на Кунинг , първите картини на Лионел Файнингер и Джакомети, както и скулптори на Барбара Хепуърд.

Борон разказва, че вече 25 години е свидетел на непрекъснато развиващата се колекция на Лазаров.

"По-малко всяка година, Вълнуващо е. Това е кулминацията на години тежък труд", заявява Стефани Барон.

Според нея творбите на Кандински и Кле и на някои други имена от колекцията са чудесно допълнение към вече впечатляващото музейна сбирка на германски експресионисти.

Колекцията на Лазаров може да бъде видяна в началото на януари, като 13 от екпонатите ще бъдат прибавени към постоянната експозиция на музея.