2018 г. беше изключително щедра към нас, любителите на филми със супергерои. Видяхме какво ли не и всичко беше на ниво. Успешната година ще бъде изпратена от Джейсън Момоа и "Аквамен".

Първата поява на Аквамен на голям екран беше през 2016 г. в "Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта", а по-сериозно екранно присъствие той получи в "Лигата на справедливостта" (2017 г.). Ето че две години по-късно имаме и самостоятелен филм, чиято цел е да ни разкаже кой е Артър Къри.

Всичко започва през 1985 г., когато Том Къри, обикновен човек, пазител на морски фар, се запознава и влюбва в Атлана (Никол Кидман) - кралица на Атлантида. Тя има отдавна уреден брак в своя свят, но решава да го загърби, за да създаде семейство с Том.

Така се ражда и Артър, но няколко години по-късно Атлана е принудена да се върне в Атлантида, за да предпази рожбата си. Не след дълго момчето разбира, че не е като другите деца и има необикновена връзка с морските обитатели.

Снимка 396606

Източник: Alexandra Films

Така и не вижда майка си, но бива трениран от Вулко (Уилям Дефо) - съветник на краля на Атлантида. Всичко това обаче се случва тайно, защото потъналото кралство не толерира никаква измяна, каквато е раждането на Артър Къри.

Годините минават и малкият Къри се превръща в Аквамен - защитник на слабите и неоправданите. Той води нормален живот, доколкото това е възможно за някой, който притежава суперсили. Защитавайки една подводница от морски пирати, Артър се сдобива и с враг в лицето на Черната Манта (Яя Абдул-Матийн II), който ще играе важна роля във филма.

Яя Абдул-Матийн II в ролята на Черната Манта

Източник: Alexandra Films

Яя Абдул-Матийн II в ролята на Черната Манта

И всичко е точно... докато един ден принцеса Мера (Амбър Хърд) намира Артър Къри и му заявява, че неговият полу-брат Орм (Патрик Уилсън) иска да обяви война на хората, изливайки мощта на океана върху тях.

Тук на преден план излиза и реалният огромен проблем на човечеството със замърсяването и избиването на морски видове. Артър обаче няма никакви намерения да става крал, просто той не е такъв. Но Орм хвърля ръкавицата, пращайки огромни вълни към сушата, които изхвърлят всичкия боклук, а с него и бойни кораби и подводници. В тези вълни бащата на Артър едва не загива, което го кара нашия човек да приеме предизвикателството.

Снимка 396605

Източник: Alexandra Films

Ще спрем дотук, защото развръзката е наистина интригуваща. Не бива да забравяме, че това е филм със супергерои и не трябва да напускаме залата още след първите финални надписи, когато звучи песента на Skylar Grey - "Everything I Need", защото след тях има още една сцена, която е наистина важна, и дори ще ни отвори прозорец към бъдещето.

Премиерата на "Аквамен" е на 28 декември