Винаги ни е било интересно как се адаптират за екран качествените романи - колкото по-сериозни и провокативни, толкова повече въпросителни към филма. Затова решихме, че преди да видим кино (и телевизионните) версии на долните пет книги, първо ще ги прочетем.

"На плажа Чезъл"

Иън Макюън

изд. Колибри

Мина доста време откакто гледахме трейлъра по романа на Макюън и наистина нямаме търпение да видим чудесната Сирша Ронан като Флорънс. Това е историята за първата й брачна нощ с Едуард (Били Хаул). Те заминават в идиличен курорт, за да отпразнуват сватбата си. И двамата са девствени, но не очакват първия си сексуален контакт еднакво - вярванията, притесненията им и факти от миналото им се сблъскват, за да се стигне до неочакван финал.

"Фаренхайт 451"

Рей Бредбъри

изд. Бард

Култовият роман на Бредбъри е превърнат в сериал по НВО, а продукциите на канала са известни с предизвикателността си и високото си качество. Очакваме да не останем разочаровани от тяхната версия на антиутопично бъдеще, в което пожарникарят Гай Монтег (в ролята е Майкъл Б. Джордън) започва да се съмнява в мисията си да изгаря книги и да преследва хората, които ги четат и разпространяват.

"Малкият непознат"

Сара Уотърс

изд. Алтера

Сара Уотърс е известна с готически мрачните си романи и този не прави изключение. В него д-р Фарадей се озовава в Хъндредс хол, запуснато имение в Уъруикшър, където живеят майка, син и дъщеря. Той не подозира, че ще стане свидетел на необясними и свръхестествени неща, които ще доведат събитията до трагична кулминация. Актьорският състав за екранизацията е впечатляващ - Домнал Глийсън, Рут Уилсън, Шарлот Рамплинг.

Снимка 358699

Източник: Enthusiast

"Къде си, Бернадет"

Мария Семпъл

изд. Enthusiast

Когато се появи, романът предизвика вълна положителни отзиви заради необичайния си сюжет и свеж стил. Очакваме да видим същото и във филма на Ричард Ликлейтър, в който Кейт Бланшет е в ролята на Бернадет - архитект-новатор, съпруга и майка, която внезапно изчезва от живота на близките и колегите си. 15-годишната Бий винаги е смятала майка си и за своя най-добра приятелка и прави всичко по силите си, за да я открие.

Disobedience

Наоми Алдерман

Все още непреведен на български, това е дебютният роман на Наоми Алдерман, която впоследствие спечелва литературната критика с дистопичната история в The Power. Филмът с Рейчъл Вайс и Рейчъл Макадамс разказва за скандалната връзка на две жени в ортодоксална еврейска общност в Манхатън.