От тази вечер минаващите по ул. "Фр. Нансен" ще имат възможността да видят 100 голи жени при разходката си по улицата. Това обаче, не е част от политически протест, а видео на известен артист.

Проектът „Клек-арт" на Института за съвременно изкуство - София, ще представи два видеозаписа от пърформанси на Ванеса Бикрофт.

Първото видео включва точно 100 жени на възраст между 18 до 65 години, които само по чорапогащник и намазани с бадемово масло тела стоят на каменния под цели 3 часа. Подредени са по цвета на косата - от жълто през червено към черно - реверанс към националното знаме на Германия.

Второто видео, наречено "Тиха смърт", представя 30 судански жени, лежащи по корем върху бяло платно, поляти с червена боя. Творбата иска да ни напомни за неспирните етнически кланета в Африка и най-вече за случващото се в Дарфур, Судан.

Родена в Генуа през 1969, Ванеса Бикрофт днес живее в САЩ. Тя добива световна популярност с живите си картини от обикновено женски и твърде рядко мъжки фигури.

Определяна често като феминистка, Ванеса Бикрофт твърди, че задържа вниманието на публиката с упорития си интерес към „разликата между това, което очакваме и това, което наистина се случва".